Pandemie betekent topdrukte bij VIVISOL. ‘Zuurstof is een medicijn’
TILBURG – Door corona was het de afgelopen maanden drukker dan ooit bij VIVISOL. Dat Tilburgse bedrijf bezorgt zuurstofapparatuur voor mensen met longaandoeningen. ‘Het is zo hectisch, dat ook iemand van de administratie of directie op pad gaat.’
Joost Goutziers 16-02-22, 14:00 Laatste update: 16-02-22, 14:11 Bron: BD
Hier adem ik vrij, zei koning Willem II over Tilburg. Laat dat nu net de ambitie zijn van VIVISOL. Dat internationale bedrijf met Nederlands hoofdkantoor in Tilburg levert zuurstofapparatuur aan mensen met longproblemen zodat zij zich zo vrij en comfortabel mogelijk voelen. In deze pandemie is er een topdrukte. Medewerkers hebben nauwelijks tijd om op adem te komen. De geleverde zuurstof komt niet uit de Tilburgse lucht, die komt met tankwagens in vloeibare vorm uit Brussel.

In opdracht van huisartsen
Met bussen rijden medewerkers door het land en bezorgen de apparatuur en cilinders met zuurstof aan huis. VIVISOL werkt in opdracht van huisartsen en medisch specialisten die zuurstof voorschrijven. ,,Zuurstof is een geregistreerd medicijn”, zegt Ludo van der Poel, directeur van VIVISOL.
,,Maar je kunt niet verwachten dat mensen die bij de apotheek ophalen. Wij brengen zuurstof thuis en geven uitgebreide instructies, ook aan mantelzorgers. Met zuurstof zorgen wij ervoor dat cliënten minder angstig zijn, dat ze zich niet meer benauwd voelen. Het geeft verlichting. Ook leveren we mobiele cilinders met zuivere zuurstof zodat een moeder weer met de trein op bezoek kan bij haar dochter. In het verleden belandde je met longklachten in een verpleegtehuis, nu loop je met een tas met een cilinder erin achter een winkelwagentje.”
Van der Poel: ,,In deze tijd van corona is nog meer vraag naar zuurstofapparatuur. We deden een oproep onder ons personeel om bij te springen. Het kan nu zomaar zijn dat iemand van de administratie of de directeur zelf de apparatuur bij een cliënt aflevert. Ze zijn daarvoor getraind.”
Tandje bijzetten
Met de landelijke overheid was afgesproken dat VIVISOL en drie vergelijkbare firma’s een tandje bijzetten en 2.500 extra apparaten beschikbaar stellen voor covid-patiënten die thuis genezen. Er was berekend dat op de top van de pandemie zes- tot zevenduizend Covid-patiënten tegelijkertijd dringend zuurstof nodig zouden hebben.
Van der Poel realiseert zich dat het voor mensen met longaandoeningen een drempel is om in het openbaar met een cilinder en neusbrilletje te lopen. Hij weet dat zijn cliënten in het begin schrikken van de apparatuur. ,,Maar uiteindelijk levert het vrijheid op.” Het bedrijf werkt nauw samen met zorginstellingen en de zorgverzekeraars. De allereerste Nederlander die thuis zuurstof kreeg van Vivisol was een inwoner van Ommen. Dat gebeurde in 1992.
Apparatuur met slangen en maskers
VIVISOL richt zich op mensen met een beperkte longcapaciteit, zoals patiënten met longembolie of COPD, bij wie de opname van zuurstof in het bloed niet goed verloopt. Maar ook op mensen die hulp nodig hebben omdat de ademhalingsspier niet functioneert is een doelgroep. Mensen met een dwarslaesie of met spierziekten als ALS krijgen thuisbeademingsapparatuur met slangen en maskers.
De Tilburgse medische dienstverlener levert onder meer concentrators. Dat zijn apparaten die lucht uit de omgeving omzetten in zuivere zuurstof. Iemand die hier gebruik van maakt ademt de lucht in via een doorzichtig plastic neusbrilletje. Een ander hulpmiddel is de cilinder met zuurstof. Voor onderweg zijn er tankjes van twee liter. Die kan een gebruiker thuis vullen met zuurstof uit een moedertank.
In vaten en cilinders
,,In de gewone lucht zit zo’n 21 procent aan zuurstof”, weet Van der Poel. ,,De zuurstof die wij leveren in vaten en cilinders is nagenoeg honderd procent.”
De zuurstof komt aan bij Sol, de buren én zusterbedrijf van VIVISOL. Beide zijn gehuisvest op industrieterrein Kraaiven. Bij Sol worden cilinders en vaten gevuld, de distributie en de reiniging van apparatuur gebeurt bij VIVISOL. Vandaaruit is ook het telefonisch contact met cliënten.
VIVISOL is onderdeel van het Italiaanse Sol, gevestigd in Monza. Dat is in 1927 opgericht door Aldo Fumagalli en Giovanni Annoni. De twee produceerden zuurstof en acelyteen, dat is gas dat wordt gebruikt om te lassen. Sol richtte zich oorspronkelijk op de staalindustrie en scheepsbouw. Het heeft nu luchtsplitsingsfabrieken in Europa, Azië en Zuid-Amerika en 4.000 werknemers in dienst.

Tilburg ligt boven zeeniveau
Naast de industriële tak ontstond de medische tak VIVISOL. Toen de Italianen een vestiging in Nederland wilden openen, viel het oog op Tilburg. De reden: de stad ligt boven zeeniveau. Bij VIVISOL werken driehonderd mensen en het Tilburgse kantoor is onlangs uitgebreid met een nieuwe kantoorvleugel. Het bedrijf heeft ook depots in Waddinxveen en Emmen om zo de aanrijtijden te bekorten.
Apparatuur om slijm op te zuigen
Zuivere zuurstof is afkomstig uit luchtsplitsingsfabrieken. De lucht uit de atmosfeer wordt in die fabriek ontleed. Daarbij komen ook gassen vrij die gebruikt worden in de industrie, bij voorbeeld voor frisdranken, maar ook voor narcose in operatiekamers. Voordat VIVISOL zuivere zuurstof aan huis ging brengen werd die geleverd aan ziekenhuizen en verpleegtehuizen. Zuivere zuurstof kan zowel vloeibaar als gasvormig worden opgeslagen.
Het bedrijf heeft ook apparatuur in het assortiment om slijm op te zuigen bij patiënten die kampen met ernstig overmatig slijm en daardoor moeite hebben met slikken. Ook voor de aanpak van apneu levert VIVISOL-apparaten waardoor de ademhaling ’s nachts minder vaak stokt.