Tips & Tricks

Bij OSAS (Obstructief Slaapapneu Syndroom) zijn er ademstilstanden tijdens de slaap. U wordt niet uitgerust wakker en kunt last hebben van allerlei klachten. De grootste oorzaak van deze klachten is dat het lichaam, door de apneus, onvoldoende in de belangrijke slaapfases komt. Zolang u slaapt met uw PAP-apparatuur worden de apneus grotendeels voorkomen.



Toch lukt het soms niet om de gehele nacht de apparatuur te gebruiken. De apneus komen weer terug op de momenten dat u de apparatuur niet gebruikt en de therapie is minder effectief.

 

Helaas kunnen niet alle gebruikers optimaal met de therapie overweg en lukt het niet iedereen om iedere nacht met de apparatuur te slapen. Dit heeft als gevolg dat de therapie minder effectief is. Daarom gaan we als VIVISOL met u in overleg. Zo kunnen we samen proberen uw therapiegebruik te verbeteren. Een aantal veel voorkomende problemen staan samen met een advies omschreven.

 

U heeft moeite om te wennen aan de apparatuur

 

Bouw het gebruik van het apparaat rustig op. Zet het masker in de avonduren op als u nog niet slaapt maar tv kijkt of een boek leest. Probeer daarna uw apparaat te gebruiken als u in bed ligt. Als het (nog) niet lukt, dan zet u het masker weer af en probeert u het de volgende nacht opnieuw.

 

Het masker geeft drukplekken of u heeft maskerlekkage


Maak het zachte gedeelte van het masker iedere dag schoon met afwasmiddel. Dit zorgt ervoor dat het masker optimaal aansluit. Het is belangrijk dat u direct voor het slapen gaan geen nachtcrème gebruikt. Probeer bij aanhoudende lekkage of drukplekken de voorhoofdsteunen of de bandages beter af te stellen.

 

Daarnaast verkopen we speciale PAP-kussens van koudschuim en traagschuim met een uitwasbare hoes. Door uitsparingen in het PAP-kussen drukt uw masker niet langer tegen het kussen. Dit zorgt voor minder maskerlekkage, minder druk op het masker en op het gezicht en verbetert het slaapcomfort. Er bestaan diverse producten die bescherming tegen drukplekken bieden. Als u problemen blijft houden neem dan contact op met ons.

 

U zet onbewust het masker af tijdens de nacht en weet niet waarom

 


Wij raden u aan om een pleister te plakken op uw wang, over de bandage heen. Als u dan het masker in uw slaap afzet, wordt u wakker van het trekken van de pleister. Misschien weet u dan waarom u het masker af probeert te zetten. Als we het waarom weten kunnen we u hier verder over adviseren.

 

Uw partner heeft last van de apparatuur


Het kan zijn dat uw partner het niet altijd prettig vindt als u de apparatuur gebruikt. Voor hem of haar is het, net zoals voor u, een grote verandering.

 

• Heeft uw partner last van de lucht die uit uw masker komt, zet dan een klein kussentje ’s nachts tussen jullie in. Dit zorgt voor een blokkering van de luchtstroom richting uw partner.
• Heeft uw partner last van blazende of borrelende geluiden in de nacht, veroorzaakt door het apparaat, dan kan dat komen door maskerlekkage of condensvorming. Hier vindt u meer informatie om dit te voorkomen.

 

U wordt ’s nachts benauwd wakker en kan niet verder slapen


Benauwdheid kan veroorzaakt worden door een te hoge of te lage drukinstelling op uw apparaat. Het kan ook veroorzaakt worden door een verstopte neus, een te warme instelling van de bevochtiger, of door een claustrofobisch gevoel, veroorzaakt door het masker. Ga voor uzelf goed na wat voor vorm van benauwdheid u ervaart en neem dan contact met ons op. Lees ook eerst de tips van onze consulent door. 

 

U heeft last van een droge mond


Als u last heeft van een droge mond, dan kunt u het beste de bevochtiger iets hoger instellen. Mocht dit niet helpen, controleer dan of u met uw mond open slaapt. Dit kan zorgen voor een droge mond. Al dit zo is neem dan contact met ons op voor een oplossing. Bijvoorbeeld om de therapie druk aan te (laten) passen door het ziekenhuis of het aanmeten van een ander masker.
Slaapt u niet met uw mond open en staat de bevochtiger al optimaal afgesteld, dan kunt u een mondbevochtigingsgel als Biotène proberen. Daarnaast kan een kinband een oplossing zijn tegen het slapen met de mond open. Ook zijn er veel medicijnen die een droge mond als bijwerking hebben. Raadpleeg eventueel uw arts of apotheker om na te gaan of dit ook voor uw medicatie geldt.

 

U heeft net een operatie (aan uw neus) gehad


Soms kan er tijdelijk een ander masker worden geleverd zolang u herstelt van een operatie. Moet u toch tijdelijk stoppen met uw therapie? Start opnieuw met uw therapie zo snel mogelijk na uw herstel.