Hoe bepaal ik of een patiënt geschikt is voor een on-demand mobiele zuurstofvoorziening?
Bij het bepalen van de juiste voorziening is het belangrijk om naast de hoeveelheid zuurstof ook te kijken welke vorm geschikt is.
Uw patiënt heeft zuurstoftherapie nodig en heeft een actieve levensstijl. Een mobiele zuurstofvoorziening kan uitkomt bieden. Bij het bepalen van de juiste voorziening is het belangrijk om naast de hoeveelheid zuurstof ook te kijken welke vorm geschikt is. Een zuurstofpatiënt kan zuurstof verkrijgen in de vorm van continue flow of on-demand flow. Het bepalen van de juiste zuurstofvorm doen we door middel van een OCD-traject*.
Wat is het verschil tussen continue flow en on-demand zuurstof?
Continue flow levert een continue stroom aan zuurstof richting de patiënt. Bij on-demand flow krijgt de patiënt een pufje zuurstof aan het begin van de inademing vanuit een mobiele zuurstofvoorziening. Een on-demand mobiele zuurstofvoorziening heeft als voordeel dat deze on-demand zuurstofvoorziening kleiner en lichter is. Hierdoor is het eenvoudiger om mee te nemen, tijdens bijvoorbeeld het wandelen of fietsen.
Niet elke patiënt is geschikt voor een on-demand flow zuurstoftoediening.
De on-demand mobiele zuurstofvoorziening geeft een pufje zuurstof op basis van een trigger. Om deze trigger te activeren is een goede neusademhaling nodig. Aan de hand van het OCD-traject kan beoordeeld worden of een longpatiënt geschikt is voor een on-demand mobiele zuurstofvoorziening.
Wie vraagt een OCD-traject aan?
Een OCD-traject kan gestart worden vanuit een (huis)arts of VIVISOL zelf. De (huis)arts vult de aanvraag voor een OCD traject in bij ‘opmerkingen’ in het aanvraagformulier voor zuurstoftherapie. VIVISOL start een OCD-traject wanneer de patiënt behoefte heeft aan een on-demand mobiele zuurstofvoorziening, maar niet bekend is of de neusademhaling hiervoor voldoende is.
Het aanvragen van een OCD-traject kan in het bovenstaande vak op het aanvraag / wijzigingsformulier voor zuurstoftherapie vermeld worden.
Het OCD-traject kan duidelijkheid geven of een zuurstofpatiënt voldoende neusademhaling heeft.
De neusademhaling triggert de on-demand mobiele zuurstofvoorziening om te starten met het afgeven van zuurstof. Voor de start van het OCD-traject zal een medewerker van VIVISOL de on-demand mobiele zuurstofvoorziening bij de patiënt thuis installeren. Vervolgens voert de patiënt de eerste meting altijd samen met een medewerker van VIVISOL uit.
Een meting zelf bestaat uit drie meetmomenten met behulp van een saturatiemeter.
Hiermee wordt de hartslag en de hoeveelheid zuurstof in het bloed gemeten. De eerste meting is in rust voor een inspanning. De tweede meting vindt plaats tijdens de inspanning, bijvoorbeeld het oplopen van een trap. 2-3 minuten na de inspanning vindt de derde meting plaats. De uitslagen van de metingen worden direct genoteerd op het OCD-formulier. Om meer gegevens te verzamelen, wordt de patiënt gevraagd om 1 à 2 keer per dag de test zelfstandig te herhalen.
Na 2 à 3 weken bezoekt VIVISOL de patiënt thuis.
De gekwalificeerde VIVISOL (BIG-geregistreerde) medewerker beoordeelt de uitslagen. Afhankelijk van de uitslag van het OCD-traject wordt bepaald of de mobiele zuurstofvoorziening blijvend gebruikt kan worden.
Tussentijds een OCD-traject starten?
Als (huis)arts kunt u ook tussentijds een OCD-traject aanvragen. Dit kunt u doen wanneer de patiënt een continue flow zuurstofvoorziening gebruikt en er niet bekend is of de patiënt geschikt is voor een on-demand mobiele zuurstofvoorziening. U kunt het OCD-traject tussentijds aanvragen door uw aanvraag onderaan op het wijzigingsformulier voor zuurstoftherapie bij ‘opmerkingen’ te zetten. Daarnaast kunt u als zorgprofessional voor het aanvragen van een OCD-traject of voor verdere vragen op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 telefonisch contact opnemen. Wij raden u aan om de Hb-waarde van de patiënt bij de aanvraag voor een OCD-traject te vermelden. Op deze manier kan er een betrouwbaarder en vollediger advies aan de patiënt gegeven worden.
*OCD traject = Oxygen Conserving Device traject