Het ervaringsverhaal van PAP-gebruiker Anita

Als (beginnend) PAP-gebruiker kan de therapie soms best overweldigend zijn weten we uit ervaring. Het kan dan fijn zijn om te lezen hoe andere patienten omgaan met hun therapie. Deze keer het verhaal van Anita.

 

Ik ben Anita, 56 jaar oud. Ongeveer drie maanden geleden begon ik met het gebruik van een CPAP-apparaat, hoewel ik aanvankelijk behoorlijk sceptisch was. Het begon allemaal zo'n zes maanden geleden, toen mijn man opmerkte dat ik mijn adem leek in te houden tijdens het slapen. In eerste instantie wilde ik het niet geloven, maar stiekem besloot ik om wat onderzoek te doen naar de mogelijke gevolgen voor mijn gezondheid. Ik was geschokt door wat ik ontdekte, maar het idee om te slapen met een CPAP-masker weerhield me ervan om het te proberen. Het is tenslotte niet bepaald sexy. 


Toch, na enkele weken van slapeloze nachten, besloot ik eindelijk overstag te gaan en contact op te nemen met het slaapinstituut. Ik kreeg snel alle benodigde apparatuur voor de slaaptest  en na een eenvoudige installatie besloot ik het te proberen. Dezelfde week ontving ik de resultaten van mijn slaaponderzoek via een videocall en ontdekte dat ik maar liefst 32 stops in een uur had - veel meer dan ik had verwacht. 
Mijn CPAP-apparaat arriveerde snel, en ik kreeg een uitgebreide uitleg van een consulent. Ze namen alle tijd voor me en bleven me de eerste paar weken regelmatig bellen om te controleren hoe het ging. 


De eerste twee weken waren behoorlijk uitdagend, maar ik hield vol, en vanaf de derde week begon ik eindelijk door te slapen - meer dan vier uur per nacht! Sinds die nacht kan ik niet meer zonder mijn CPAP. Natuurlijk zijn er enkele warme nachten geweest waarop ik het apparaat niet gebruikte tijdens de  vakantie, maar de kwaliteit van mijn slaap leed eronder. 


Voor degenen die zich afvragen of ze hun CPAP mee kunnen nemen op vliegvakanties, zeg ik: gewoon doen! Je hoeft alleen wat douanedocumenten in te vullen en je kunt het apparaat meenemen als handbagage.
Mijn leven is een stuk leuker geworden door het gebruik van de CPAP. Ik slaap goed, voel me weer fit en ben actiever dan ooit, . Voor degenen die net zo twijfelen als ik deed, zeg ik: GEWOON DOEN!


Lieve groeten,

Anita