Wat ontvangt een patiënt thuis na een aanvraag voor zuurstoftherapie?

Vanuit een aanvraag van een (huis)arts ontvangt de patiënt zuurstoftherapie thuis. Zuurstoftherapie is benodigd als een patiënt door bijvoorbeeld een longziekte te weinig zuurstof in het bloed heeft zitten. Hierdoor kan de patiënt benauwd en moe worden. 

 

Levering zuurstoftherapie bij patiënt thuis

Na binnenkomst van de zuurstofaanvraag neemt VIVISOL contact op met de patiënt of verzorger voor een afspraak op locatie. Bij spoed kunnen we binnen 4 uur leveren. VIVISOL heeft verschillende soorten zuurstofvoorzieningen. Welke geschikt is hangt af van de leefomgeving en levensstijl van de patiënt. 

 


 

 

De zuurstofconcentrator

De patiënt ontvangt standaard een zuurstofconcentrator. Een zuurstofconcentrator is een apparaat dat omgevingslucht filtert en dit omzet in zuurstof. Het zuurstofapparaat werkt op stroom en kan daardoor 24/7 gebruikt worden. De zuurstofconcentrator geeft een continue flow af. Dit betekent dat er non-stop dezelfde hoeveelheid zuurstof wordt aangeboden. 

 

Zuurstofcilinders

Naast de zuurstofconcentrator worden er vanuit VIVISOL standaard 2 liter cilinders plus een back-up 10 liter cilinder geleverd bij de patiënt thuis. De 10 liter zuurstofcilinder kan de patiënt gebruiken in geval van nood. Hier is sprake van als de zuurstofconcentrator defect is geraakt of de stroom is uitgevallen. Daarnaast is het voor een zuurstofpatiënt mogelijk om met de 2 liter cilinders naar buiten te gaan. Dit is met een concentrator niet mogelijk, omdat deze op stroom werkt en met een stopcontact verbonden moet zijn. 

 


 


Portable concentrator

Verder kan er ook een portable concentrator (POC) geleverd worden. Dit is een mobiele zuurstofvoorziening. Het voordeel van de portable concentrator is dat deze zuurstofvoorziening kleiner en lichter is. Het apparaat is eenvoudig mee te nemen tijdens bijvoorbeeld het wandelen of fietsen. 
De portable concentrator is een on-demand mobiele zuurstofvoorziening. Een on-demand mobiele zuurstofvoorziening geeft een pufje zuurstof op basis van een trigger. Om deze trigger te activeren is een goede neusademhaling nodig. Niet elke zuurstofpatiënt is hiervoor geschikt. De portable concentrator wordt om deze reden niet standaard geleverd. 


Om te kunnen kijken of de patiënt geschikt is voor een portable zuurstofvoorziening, kan er een OCD traject gestart worden. Dit is een meting van 2 à 3 weken, waarbij de patiënt 3 keer per dag zijn of haar zuurstof in het bloed meet met behulp van een saturatiemeter. 

 

Zuurstoftherapie aanvragen als (huis)arts?

Wilt u als (huis)arts zuurstof aanvragen? Dat kan eenvoudig en snel via het aanvraagformulier. In geval van spoed leveren we dezelfde dag nog zuurstof. Daarnaast is het voor huisartsen ook mogelijk om zuurstoftherapie aan te vragen via Zorgdomein. Heeft u verdere vragen? We helpen graag via 013-5231022.