Veelgestelde vragen

Behandeling

Wat is een MRA-beugel?

MRA staat voor ‘mandibulair repositieapparaat’ (mandibula = onderkaak). Een MRA-beugel bestaat uit twee kunststof delen die over de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak geplaatst worden. Een MRA-beugel houdt de onderkaak naar voren tijdens de slaap waardoor de keelholte verbreedt. Dit voorkomt dat de zachte delen uit de keel de luchtweg blokkeren,  waardoor snurkklachten  en ademstops verholpen kunnen worden.

Wat gebeurt er precies tijdens de intake?

Tijdens de intake voert onze tandarts een aanvullend onderzoek uit. We maken ook gebitsafdrukken of een scan en registreren de stand van de onder- en de bovenkaak. Poets daarom voor de afspraak goed uw tanden. Etensresten in het gebit bemoeilijken het maken van de afdrukken.

We maken foto’s en geven informatie over het vervaardigen van de MRA-beugel en het verdere behandelverloop. Deze afspraak duurt ongeveer 40 minuten. Gegevens zoals de BMI (Body Mass Index), de AHI, de beweeglijkheid van de onderkaak en de toestand van het gebit en de keelholte zijn hoofdelementen die gezamenlijk bepalen of behandeling met een MRA-beugel voldoende effect zal hebben.

Als alles in orde is, geven wij de opdracht om uw MRA-beugel in productie te nemen. De MRA-beugel wordt op maat gemaakt in het tandtechnisch laboratorium. Wij geven hiervoor instructies op basis van de onderzoeksresultaten en de evaluatie ervan. De productie duurt ongeveer drie weken.

Waarom moet ik weer een medische vragenlijst invullen?

Dit heeft te maken met de privacy-wetgeving. Uw behandelend specialist stuurt ons de aanvraag en de uitslag van het slaaponderzoek. Overige gegevens mogen zij niet met ons delen. VIVISOL heeft daarom een eigen vragenlijst. De informatie die we hieruit halen is samen met de informatie van de voorschrijver en de OPG, de basis voor het zorgplan van de MRA-therapie.

Waarom moet ik naar mijn tandarts voordat ik een MRA-beugel laat aanmeten?

Bij de intake nemen we gebitsafdrukken of maken we een scan. Op basis daarvan wordt de MRA-beugel op maat gemaakt. Daarom adviseren wij alle behandelingen bij uw tandarts af te ronden vóór de intake.

Onze tandarts beoordeelt uw OPG op geschiktheid voor een MRA-beugel. Soms ziet hij dat er een behandeling nodig is. Hij stelt dan een verwijsbrief op voor uw tandarts. Wij nemen contact met u op en sturen u de verwijsbrief toe.

Indien uw beugel niet meer past na aanpassingen van uw gebit, moet in sommige gevallen een nieuwe beugel worden gemaakt. De kosten hiervoor komen voor uw eigen rekening.

Mijn therapie-instellingen zijn gewijzigd en nu denk ik dat het minder goed gaat. Wat kan ik doen?

De instellingen zijn op aanvraag van uw arts/specialist ingesteld. Wij mogen deze niet zomaar wijzigen. Bespreek uw problemen met uw specialist. Hij of zij kan in overleg met u bepalen wat de vervolgactie is.

Mijn klachten verergeren weer. Wat kan ik doen?

Is er iets veranderd in uw situatie? Is uw gewicht veranderd of gebruikt u andere medicijnen? Dat kan allemaal de MRA-therapie beïnvloeden.

Neem contact met ons op.
We luisteren eerst naar uw verhaal en stellen gerichte vragen om het juiste advies te kunnen geven. In sommige gevallen is dat het verder titreren van de MRA-beugel. In andere gevallen maken we een afspraak met onze consulente, of verwijzen we u naar uw specialist.

Met welke MRA-beugels werkt VIVISOL?

VIVISOL werkt met twee verschillende soorten MRA-beugels. Dit zijn de Resmed Narval en de Easy Comfort.

Resmed Narval

Het nieuwste model MRA-beugel is de Resmed Narval. Dit model is heel licht en flexibel. Deze beugel wordt aangemeten door middel van een scan van het gebit en vervolgens 3D-geprint. Door het slanke ontwerp geeft de Resmed Narval meer ruimte voor de tong en voor beweging van de onderkaak. Als u de beugel in heeft, kunt u nog steeds drinken en praten. Het verstellen van deze MRA-beugel doet u door het vervangen van verbindingsstrips tussen de bovenkaak en onderkaak.

Easy Comfort

De Easy Comfort MRA-beugel bestaat uit twee losse delen. De beugel heeft een zachte binnenkant waardoor de beugel prettig en comfortabel aanvoelt. Dit type beugel is geschikt voor patiënten met een prothese of verminderde retentie. Doordat deze beugel uit twee losse delen bestaat is praten en drinken, met de beugel in, mogelijk. Het verstellen van de MRA beugel doet u door een stelschroef die in de beugel verwerkt is.

Ik woon niet in Tilburg. Hebben jullie nog andere spreekuurlocaties?

Wij werken samen met een groot aantal ziekenhuizen waar we ook spreekuren houden. Die spreekuren zijn bedoeld voor de patiënten die zijn verwezen door de betreffende ziekenhuizen.

Heeft u een verwijzing van een ziekenhuis waar we geen spreekuur houden? Dan bent u welkom op één van onze open spreekuurlocaties.

Daarnaast werken we met diverse tandartspraktijken samen in het hele land. Ook als u niet in de buurt van onze spreekuurlocaties woont kunnen we u helpen.
Een overzicht hiervan vindt u op deze pagina. 

Ik snurk. Is dat een reden voor het aanmeten van een MRA-beugel?

Snurkklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zo kan het geluid vanuit de neus of vanuit keel komen. Snurken is niet altijd een symptoom van slaapapneu, maar in sommige gevallen is een MRA beugel toch een oplossing. Een MRA-beugel wordt alleen vergoed door de zorgverzekeraar om slaapapneu te behandelen. Wanneer u geen slaapapneu heeft, maar toch een MRA beugel tegen het snurken wil, kunt u deze bij ons aanschaffen. Neem contact met ons op voor informatie over de kosten en mogelijkheden.

Ik heb een MRA-beugel gekregen. Wat kan ik nu verwachten?

Na de plaatsing van de MRA-beugel nemen we een gewenningsperiode van 4 weken in acht. De onderkaak wordt nog niet, of minimaal, naar voren gehaald. Het gebit, de spieren en de kaken hebben even tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie. Zij kunnen gevoelig of pijnlijk zijn in het begin. Het is belangrijk de bijtoefeningen dagelijks te doen. Deze helpen de kaken te ontspannen wen weer in de normale positie te krijgen.

Lichte pijnklachten kunt u eventueel tijdelijk verlichten met paracetamol. Blijf de beugel wel dragen. Als u de beugel (tijdelijk) niet draagt, moeten de spieren en kaken elke keer opnieuw wennen. Heeft u hevige pijnklachten, neem dan contact op met ons. Wij bespreken samen met u wat de vervolgstappen zijn.

In de eerste periode verminderen de slaapapneu-klachten nog niet direct. Sommige patiënten merken wel direct verschil; bij anderen moet de kaak verder naar voren worden gezet en duurt het wat langer voor ze verschil bemerken in de klachten. We bespreken dit altijd tijdens de controles.

Onze consulenten gaan samen met u op zoek naar de optimale stand van de beugel. In de optimale stand heeft u geen klachten aan gebit of kaken, en verminderen de slaapapneu-klachten.

Hoe weet ik of mijn MRA-beugel werkt?

Bij lichte tot matige slaapapneu, met een AHI tussen 5 en 15, voert de voorschrijver geen nieuw slaaponderzoek uit. Dan meten we de resultaten van de therapie door de klachten te bespreken. Bij bijzonderheden adviseren wij de voorschrijver een nieuw slaaponderzoek te doen met de MRA-beugel.

Bij matige tot ernstige slaapapneu, met een AHI hoger dan 15, voert de voorschrijver vrijwel altijd een nieuw slaaponderzoek uit mét MRA-beugel. Zo wordt het resultaat van de therapie zichtbaar.

De verantwoordelijkheid voor het aanvragen van een nieuw slaaponderzoek ligt altijd bij de specialist; hij of zij bepaalt of het onderzoek voor u nodig is. Uw klachten zijn echter altijd belangrijk. U en uw omgeving merken zelf het allerbeste of hier verbetering in optreedt. 

Gebruikt u uw beugel al een tijdje en merkt u hier weinig van, dan kijkt onze consulent of de instellingen aangepast kunnen worden.

Hoe verstel ik de MRA-beugel? En wanneer moet ik dat doen?

Na de eerste gewenningsperiode van ongeveer 4 weken heeft u een eerste controle-afspraak. Tijdens die afspraak geven we u duidelijke instructies over het titreren van de MRA-beugel. Vanaf dan mag u titreren en op zoek gaan naar de optimale stand van de onderkaak. Met optimaal bedoelen we dat u geen last heeft van tanden en kaken én dat de apneu-klachten afnemen.

LET OP: Verstel de linker- en rechterkant altijd evenveel. Een halve millimeter verschil kan veel last geven aan het kaakgewricht. Zet de onderkaak een klein stukje naar voren, en slaap er minimaal 7-14 nachten mee voordat u verder titreert. Als u de onderkaak ineens een flink stuk vooruit zet kan dat pijnlijke kaken opleveren. Bovendien kunnen de apneu-klachten ook verergeren wanneer de onderkaak te ver naar voren staat.

Wij zien u terug voor controle-afspraken tot de therapie is geoptimaliseerd. Als u de optimale stand van de MRA-beugel heeft gevonden, informeren wij de verwijzend specialist, uw huisarts en uw eigen tandarts hierover. De specialist beslist of een nieuw slaaponderzoek met beugel nodig is. Onze consulent adviseert u over verdere titratie. Vervolgens roepen wij u jaarlijks op voor controles om de kwaliteit van de therapie en de garantie op de MRA-beugel te waarborgen. 

Het is mogelijk dat na verloop van tijd de klachten enigszins toenemen. Toename van het snurkgeluid is echter geen reden om de MRA-beugel te titreren. Neem bij vragen altijd contact op met onze Customer Service.

Hoe verloopt de behandeling bij MRA-therapie?

Op onze pagina over het therapieverloop, vertellen we uitgebreid wat u kunt verwachten.

Hoe vaak moet ik mijn MRA-beugel gebruiken?

Draag uw MRA-beugel tijdens ieder slaapmoment, dus ook tijdens een dutje overdag. Slaapapneu treedt niet alleen ’s nachts op, maar tijdens alle slaapmomenten. Het is dus belangrijk dat u de MRA-beugel elke nacht, de hele nacht gebruikt. Als u dit niet doet, heeft dat direct invloed op uw therapie. Uw klachten zullen hierdoor terugkomen.

Hoe bestel ik reinigingsproducten voor mijn MRA-beugel?

Op onze webshop bestelt u eenvoudig de reinigingstabletten. Let goed op dat u de tabletten bestelt die geschikt zijn voor uw type MRA-beugel.

Andere artikelen die u kunt gebruiken voor het reinigen van uw beugel vindt u op dezelfde pagina. Let ook hierbij op of het artikel geschikt is voor uw beugel.

Wij verzenden de bestelde artikelen binnen 1 tot 3 werkdagen. Als een artikel niet op voorraad is nemen we contact met u op.
Voor bestellingen vanuit België geldt een levertijd van 3 tot 6 werkdagen.

Wat moet er gebeuren voordat ik kan starten met de therapie?

Voordat u start met MRA-therapie, is het volgende nodig: 

 • Voorschrijving van een specialist uit het ziekenhuis
 • De medische vragenlijst die u van ons ontvangt
 • De kaakoverzichtsfoto, de OPG

De eerste stap is de aanvraag voor de MRA-beugel die de voorschrijver invult. Hij baseert de aanvraag op alle gegevens van het KNO-onderzoek en het slaaponderzoek. U ontvangt vervolgens een informatiebrief, vragenlijst, informed consent en, indien nodig, een verwijzing voor het maken van een röntgenfoto (OPG).

Wanneer alle benodigde gegevens compleet zijn, en voldoen aan de voorwaarden, regelen wij de machtiging bij de zorgverzekeraar en nodigen wij de patiënt uit voor de intake.

Wij hebben in 2021 contracten met alle verzekeringen. U kunt dus met iedere zorgverzekeraar bij ons terecht.

Wat is titreren?

De MRA-beugel kan in verschillende standen worden gezet om uw onderkaak in de juiste positie te brengen. Het verstellen van de beugel heet ‘titreren’.

Verstel de beugel alleen op voorschrift van de MRA-consulent. Laat ook uw eigen tandarts niets aan de beugel verstellen. Gebeurt dit wel, dan komt de garantie op de beugel te vervallen.

Wat gebeurt er tijdens de controle-afspraken?

Tijdens de controle-afspraken controleren we het onderhoud, de pasvorm en de conditie van de MRA-beugel. We bespreken en evalueren ook het behandeleffect, de bijwerkingen en de therapietrouw. 

Soms is een nieuw slaaponderzoek met MRA-beugel nodig om te controleren of de MRA-beugel het beoogde effect heeft. Bij een AHI hoger dan 15 verwijzen wordt u, na de optimalisatie van de beugel, altijd terugverwezen naar de voorschrijver voor een nieuw slaaponderzoek. Wij stellen uw verwijzer, huisarts en (eigen) tandarts op de hoogte dat de beugel is geoptimaliseerd.

Hierna volgt jaarlijks een controle van de MRA-beugel gedurende een periode van 3 of 5 jaar na plaatsing. De looptijd is afhankelijk van de zorgverzekeraar. Deze jaarlijkse controles zijn belangrijk omdat we hierbij de stand van uw kaak monitoren. 

Wat gebeurt er precies tijdens de plaatsing van de beugel?

Tijdens de tweede afspraak passen en plaatsen we de MRA-beugel. Bovendien bespreken we de prognose van het behandeleffect, de mogelijke complicaties, het gebruik en de schoonmaakinstructies van de MRA-beugel. Wij stellen de verwijzer, huisarts en (eigen) tandarts op de hoogte dat we een beugel bij u hebben geplaatst, en welk type beugel we hebben aangemeten.

In het begin wordt de MRA-beugel zo ingesteld dat de onderkaak minimaal naar voren komt. Dit doen we zodat de kaakspieren en gewrichten kunnen wennen. We gaan uit van een gewenningsperiode van ongeveer 2-4 weken. Tijdens de daaropvolgende controle geven we uitleg over het stapsgewijs verstellen van de MRA-beugel. Vanaf dat moment gaan we samen op zoek naar de optimale instelling.

Vergoeding

Vergoedt de zorgverzekeraar mijn MRA-beugel?

VIVISOL heeft contracten met alle zorgverzekeraars voor het verzorgen van MRA-therapie. Dat betekent dat wij altijd een MRA-beugel mogen declareren bij uw zorgverzekeraar, en dat zij deze vergoeden uit uw basisverzekering. Hieraan zijn een aantal voorwaarden verbonden:

– de MRA-beugel wordt gebruikt voor behandeling van slaapapneu
– De AHI is 5 of hoger
– Er wordt geen gebruik gemaakt van een andere therapie ter behandeling van slaapapneu, zoals CPAP of een Slaap Positie Trainer
– De therapie is voorgeschreven omdat u klachten ervaart als gevolg van slaapapneu (OSAS)

Wanneer u aan deze voorwaarden voldoet, heeft u recht op vergoeding.
Houd er rekening mee dat uw zorgverzekeraar wel kosten voor het eigen risico bij u in rekening kan brengen.

In de zorgverzekeringswet valt de MRA-beugel onder de hulpmiddelenzorg. Verstrekking en vergoeding vallen in de categorie ‘Uitwendige hulpmiddelen voor het ademhalingsstelsel’.

Wij hebben in 2024 contracten met alle verzekeringen. U kunt dus met iedere zorgverzekeraar bij ons terecht.

Vergoedt de zorgverzekeraar een MRA-beugel tegen snurken?

Nee, als u de MRA-beugel alleen gebruikt tegen snurken, vergoedt de zorgverzekeraar deze niet. Snurken is vaak een symptoom van slaapapneu. Behandeling van slaapapneu met een MRA-beugel vermindert vaak ook het snurken.

Wilt u toch een MRA-beugel aanschaffen? Neem dan contact op met ons. Wij informeren u over de mogelijkheden en de kosten.

Wat gebeurt er als mijn gebit niet geschikt is voor een MRA-beugel?

Als onze tandarts bij de beoordeling van de OPG of tijdens de intake constateert dat uw gebits niet geschikt is voor een MRA-beugel, stoppen wij het traject en verwijzen wij u terug naar uw specialist om andere opties te bespreken.

De kosten van het vooronderzoek aan de hand van de OPG brengen wij in rekening. Wanneer de OPG in het ziekenhuis is gemaakt, dient het ziekenhuis deze rechtstreeks in bij de zorgverzekeraar en ontvangt u van VIVISOL geen factuur. Wanneer VIVISOL de rekening van uw tandarts heeft betaald, sturen wij u een factuur voor de gemaakte kosten. Ook het eventuele consult, waarin geconstateerd is dat de gebitssituatie ongeschikt is, wordt in rekening gebracht.

Wanneer u een aanvullende tandartsverzekering heeft, kunt u deze rekening indienen bij de zorgverzekeraar ten laste van die verzekering. U kunt bij uw verzekeraar informeren naar de exacte vergoeding, dit is afhankelijk van uw persoonlijke verzekeringssituatie.

Wat gebeurt er als ik besluit dat ik geen MRA-beugel wil?

Indien u na het in gang zetten van het traject toch besluit niet te willen starten met de therapie, dan brengen wij de kosten van het vooronderzoek in rekening. Dit betreft de kaakoverzichtsfoto en, indien van toepassing, de kosten voor de afspraken die al hebben plaatsgevonden. 

Het traject start op het moment dat wij uw kaakoverzichtsfoto (OPG) ontvangen. Wij sturen deze na ontvangst automatisch door naar onze tandarts ter beoordeling.
Let op: indien uw kaakoverzichtsfoto (OPG) in het ziekenhuis wordt gemaakt, stuurt het ziekenhuis deze direct aan ons toe.

Heb ik garantie op mijn MRA-beugel?

De garantie op uw MRA-beugel is 3 of 5 jaar, afhankelijk van de voorwaarden van uw zorgverzekeraar. Uitzonderingen hierop zijn breuken door: knarsen, laten vallen of kapot buigen en schade door niet of onjuist schoonmaken. Ook vervalt de garantie op uw MRA-beugel op het moment dat deze niet meer past door aanpassingen aan uw gebit en bij aanpassingen aan de MRA-beugel door derden.

Als de MRA-beugel defect is door één van deze oorzaken, dan komen de kosten voor het herstel voor eigen rekening van de patiënt.

Meer informatie over vergoedingen van de MRA vindt u hier.

Hoe zit het met mijn kroon- en brugwerk?

Het dragen van een MRA-beugel vereist een gezond gebit. Wij adviseren de tanden goed te verzorgen en regelmatig uw tandarts en/of mondhygiënist te bezoeken. Alle kroon- en brugwerk dient stevig vastgezet te zijn.

De beoordeling van de OPG (kaakoverzichtsfoto) helpt om problemen met tanden of kiezen te voorkomen. Onze tandarts raadt in sommige gevallen aan eerst een tandheelkundige behandeling te ondergaan voordat de MRA-beugel wordt aangemeten. 

In een enkel geval komt kroon- en brugwerk los tijdens afdrukken van het gebit of door het dragen van de beugel. Het opnieuw vastzetten hiervan door de eigen tandarts komt voor uw eigen rekening.

Wat als mijn tandarts de factuur voor de OPG niet naar VIVISOL wil sturen?

Op de verwijsbrief van VIVISOL leest uw tandarts dat hij de factuur voor de OPG naar VIVISOL kan sturen. Een enkele tandartspraktijk werkt daar niet aan mee. 

In dat geval laat u de factuur voor de OPG naar uzelf sturen en u stuurt deze naar VIVISOL. Wij voldoen vervolgens de factuur. Als u de factuur reeds zelf heeft voldaan, betalen wij het bedrag van de OPG aan u terug.

U stuurt de factuur per post of per mail (mra@vivisol.nl) naar ons toe, geeft daarbij aan of de factuur reeds is voldaan. Indien u de factuur heeft betaald, stuurt u ons uw IBAN, zodat wij het bedrag aan u kunnen overmaken.

Wanneer heb ik recht op een nieuwe MRA-beugel?

Afhankelijk van uw zorgverzekeraar heeft u na 3 of na 5 jaar recht op vergoeding voor een nieuwe MRA-beugel. Deze wordt via de basisverzekering vergoed. Houdt er in dit geval rekening mee dat er kosten voor uw eigen risico door uw zorgverzekeraar in rekening kunnen worden gebracht.

Meer informatie over vergoedingen van de MRA vindt u hier.

Waarom ontvang ik een rekening van mijn zorgverzekeraar?

De MRA-beugel zelf wordt vergoed uit de basisverzekering. Het kan wel zijn dat er kosten voor het eigen risico in rekening worden gebracht. Hiervoor ontvangt u een rekening.

Enkele zorgverzekeraars berekenen controle-afspraken na de optimalisatie van de beugel door aan de patiënt. Heeft u vragen over deze rekening, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Ik voldoe niet aan de voorwaarden voor vergoeding. Kan ik toch een MRA-beugel krijgen?

Voldoet u niet aan de voorwaarden voor vergoeding door de zorgverzekeraar en wilt u zelf een MRA-beugel aanschaffen? Neem dan contact op met ons hierover. Wij informeren u over de mogelijkheden en de kosten.

Schoonmaken

Welke MRA-beugels zijn er?

VIVISOL werkt met twee soorten MRA-beugels. Onze tandarts adviseert welk type MRA-beugel het meest geschikt voor u is. Beide type MRA-beugels zijn even effectief.Resmed Narval

Het nieuwste model MRA-beugel is de Resmed Narval. Dit model is heel licht en flexibel. Deze beugel wordt aangemeten door middel van een scan van het gebit en vervolgens 3D-geprint. Door het dunne ontwerp geeft de Resmed Narval meer ruimte voor de tong en voor beweging van de onderkaak. Als u de beugel in heeft, kunt u nog steeds drinken en praten. Het verstellen van deze MRA-beugel doet u door het vervangen van verbindingsstrips tussen de bovenkaak en onderkaak.Easy Comfort

De Easy Comfort MRA-beugel bestaat uit twee losse delen. De beugel heeft een zachte binnenkant waardoor de beugel prettig en comfortabel aanvoelt. Dit type beugel is geschikt voor patiënten met een prothese of verminderde retentie. Doordat deze beugel uit twee losse delen bestaat is praten en drinken, met de beugel in, mogelijk. Het verstellen van de MRA beugel doet u door een stelschroef die in de beugel verwerkt is.
 

Het verloop van MRA-therapie

Voorbereiding

 • Röntgenfoto’s

Intake afspraak

 • Aanvullend onderzoek.

 • Gebitsscan.

Als alles in orde is, wordt uw MRA-beugel op maat gemaakt in het tandtechnisch laboratorium. Dit duurt ongeveer drie weken.

Plaatsing

 • Passen en plaatsen van de MRA-beugel. 

 • Uitleg prognose, gebruik, bijwerkingen. 

 • Schoonmaakinstructies. 

Controle afspraken & jaarlijkse controle

 • Controleren onderhoud, pasvorm en conditie van de MRA-beugel. 

 • Bespreken therapie. 

Hierna komt u jaarlijks op controle. Deze jaarlijkse controles zijn belangrijk omdat we hierbij de stand van uw kaak monitoren.

MRA-therapie in de basisverzekering

De MRA-beugel wordt vergoed uit uw basisverzekering. U betaalt wél eigen risico. 

Afhankelijk van de zorgverzekeraar heeft u iedere 3 tot 5 jaar recht op een nieuwe beugel. 

 

Er zijn een paar voorwaarden:

 • De MRA-beugel wordt gebruikt voor behandeling van slaapapneu.

 • De AHI is 5 of hoger.

 • Er wordt geen gebruik gemaakt van een andere therapie ter behandeling van slaapapneu, zoals CPAP of een slaappositietrainer.

^ CPAP, link to PAP-page

^ Slaappositietrainer, link to Slaappositietrainer page

 • De therapie is voorgeschreven omdat u klachten ervaart als gevolg van slaapapneu (OSAS)

 

Wij hebben in 2021 contracten met alle verzekeringen. U kunt dus met iedere zorgverzekeraar bij ons terecht.

Hoe houd ik mijn beugel schoon?

Schoonmaken van uw MRA-beugel is erg belangrijk. U draagt de beugel tenslotte in uw

mond. Dagelijks kort poetsen geeft een fris gevoel en zorgt ervoor dat u langer plezier

blijft houden van uw beugel.

Lees de instructies

^ Link to page MRA Schoonmaken

Bijwerkingen

Welke MRA-beugels zijn er?

VIVISOL werkt met twee soorten MRA-beugels. Onze tandarts adviseert welk type MRA-beugel het meest geschikt voor u is. Beide type MRA-beugels zijn even effectief.Resmed Narval

Het nieuwste model MRA-beugel is de Resmed Narval. Dit model is heel licht en flexibel. Deze beugel wordt aangemeten door middel van een scan van het gebit en vervolgens 3D-geprint. Door het dunne ontwerp geeft de Resmed Narval meer ruimte voor de tong en voor beweging van de onderkaak. Als u de beugel in heeft, kunt u nog steeds drinken en praten. Het verstellen van deze MRA-beugel doet u door het vervangen van verbindingsstrips tussen de bovenkaak en onderkaak.Easy Comfort

De Easy Comfort MRA-beugel bestaat uit twee losse delen. De beugel heeft een zachte binnenkant waardoor de beugel prettig en comfortabel aanvoelt. Dit type beugel is geschikt voor patiënten met een prothese of verminderde retentie. Doordat deze beugel uit twee losse delen bestaat is praten en drinken, met de beugel in, mogelijk. Het verstellen van de MRA beugel doet u door een stelschroef die in de beugel verwerkt is.
 

Het verloop van MRA-therapie

Voorbereiding

 • Röntgenfoto’s

Intake afspraak

 • Aanvullend onderzoek.

 • Gebitsscan.

Als alles in orde is, wordt uw MRA-beugel op maat gemaakt in het tandtechnisch laboratorium. Dit duurt ongeveer drie weken.

Plaatsing

 • Passen en plaatsen van de MRA-beugel. 

 • Uitleg prognose, gebruik, bijwerkingen. 

 • Schoonmaakinstructies. 

Controle afspraken & jaarlijkse controle

 • Controleren onderhoud, pasvorm en conditie van de MRA-beugel. 

 • Bespreken therapie. 

Hierna komt u jaarlijks op controle. Deze jaarlijkse controles zijn belangrijk omdat we hierbij de stand van uw kaak monitoren.

MRA-therapie in de basisverzekering

De MRA-beugel wordt vergoed uit uw basisverzekering. U betaalt wél eigen risico. 

Afhankelijk van de zorgverzekeraar heeft u iedere 3 tot 5 jaar recht op een nieuwe beugel. 

 

Er zijn een paar voorwaarden:

 • De MRA-beugel wordt gebruikt voor behandeling van slaapapneu.

 • De AHI is 5 of hoger.

 • Er wordt geen gebruik gemaakt van een andere therapie ter behandeling van slaapapneu, zoals CPAP of een slaappositietrainer.

^ CPAP, link to PAP-page

^ Slaappositietrainer, link to Slaappositietrainer page

 • De therapie is voorgeschreven omdat u klachten ervaart als gevolg van slaapapneu (OSAS)

 

Wij hebben in 2021 contracten met alle verzekeringen. U kunt dus met iedere zorgverzekeraar bij ons terecht.

Hoe houd ik mijn beugel schoon?

Schoonmaken van uw MRA-beugel is erg belangrijk. U draagt de beugel tenslotte in uw

mond. Dagelijks kort poetsen geeft een fris gevoel en zorgt ervoor dat u langer plezier

blijft houden van uw beugel.

Lees de instructies

^ Link to page MRA Schoonmaken