Schoonmaakinstructies

Een MRA-beugel is een op maat gemaakte beugel, die u ’s nachts draagt om slaapapneu te verminderen. MRA staat voor Mandibulair Repositie Apparaat. Soms wordt het ook een bitje, slaapbeugel, (anti-)snurkbeugel of plaatje genoemd.

De beugel bestaat uit twee kunststof delen die over de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak geplaatst worden. Een MRA-beugel houdt de onderkaak naar voren tijdens de slaap waardoor de keelholte verbreedt. Dit voorkomt dat de zachte delen uit de keel de luchtweg blokkeren. Een open luchtweg verhelpt snurkklachten en ademstops.

Welke MRA-beugels zijn er?

VIVISOL werkt met twee soorten MRA-beugels. Onze tandarts adviseert welk type MRA-beugel het meest geschikt voor u is. Beide type MRA-beugels zijn even effectief.Resmed Narval

Het nieuwste model MRA-beugel is de Resmed Narval. Dit model is heel licht en flexibel. Deze beugel wordt aangemeten door middel van een scan van het gebit en vervolgens 3D-geprint. Door het dunne ontwerp geeft de Resmed Narval meer ruimte voor de tong en voor beweging van de onderkaak. Als u de beugel in heeft, kunt u nog steeds drinken en praten. Het verstellen van deze MRA-beugel doet u door het vervangen van verbindingsstrips tussen de bovenkaak en onderkaak.Easy Comfort

De Easy Comfort MRA-beugel bestaat uit twee losse delen. De beugel heeft een zachte binnenkant waardoor de beugel prettig en comfortabel aanvoelt. Dit type beugel is geschikt voor patiënten met een prothese of verminderde retentie. Doordat deze beugel uit twee losse delen bestaat is praten en drinken, met de beugel in, mogelijk. Het verstellen van de MRA beugel doet u door een stelschroef die in de beugel verwerkt is.
 

Het verloop van MRA-therapie

Voorbereiding

 • Röntgenfoto’s

Intake afspraak

 • Aanvullend onderzoek.

 • Gebitsscan.

Als alles in orde is, wordt uw MRA-beugel op maat gemaakt in het tandtechnisch laboratorium. Dit duurt ongeveer drie weken.

Plaatsing

 • Passen en plaatsen van de MRA-beugel. 

 • Uitleg prognose, gebruik, bijwerkingen. 

 • Schoonmaakinstructies. 

Controle afspraken & jaarlijkse controle

 • Controleren onderhoud, pasvorm en conditie van de MRA-beugel. 

 • Bespreken therapie. 

Hierna komt u jaarlijks op controle. Deze jaarlijkse controles zijn belangrijk omdat we hierbij de stand van uw kaak monitoren.

MRA-therapie in de basisverzekering

De MRA-beugel wordt vergoed uit uw basisverzekering. U betaalt wél eigen risico. 

Afhankelijk van de zorgverzekeraar heeft u iedere 3 tot 5 jaar recht op een nieuwe beugel. 

 

Er zijn een paar voorwaarden:

 • De MRA-beugel wordt gebruikt voor behandeling van slaapapneu.

 • De AHI is 5 of hoger.

 • Er wordt geen gebruik gemaakt van een andere therapie ter behandeling van slaapapneu, zoals CPAP of een slaappositietrainer.

^ CPAP, link to PAP-page

^ Slaappositietrainer, link to Slaappositietrainer page

 • De therapie is voorgeschreven omdat u klachten ervaart als gevolg van slaapapneu (OSAS)

 

Wij hebben in 2021 contracten met alle verzekeringen. U kunt dus met iedere zorgverzekeraar bij ons terecht.

Hoe houd ik mijn beugel schoon?

Hier leest u hoe u uw beugel schoonmaakt.