De behandeling

Uw arts heeft slaapapneu bij u vastgesteld. Om dit te behandelen is een MRA-beugel voorgeschreven. Hieronder leest u hoe de behandeling verder verloopt.

Voorbereiding

Om een MRA-beugel vergoed te krijgen, zijn er enkele documenten nodig voordat we het traject kunnen starten:
Uw specialist zorgt voor het aanvraagformulier, het verslag van het slaaponderzoek (PG of PSG) en het KNO-verslag. De slaapregistratie en het KNO-verslag zijn niet verplicht. Maar, hoe meer informatie we hebben, hoe beter we ons zorgplan kunnen afstemmen op uw situatie.

Om te kunnen starten hebben wij een aantal zaken nodig:

  • Röntgenfoto (OPG); door u te laten maken bij een tandartspraktijk. U ontvangt hiervoor van ons een verwijsbrief. Wordt uw OPG in het ziekenhuis gemaakt? Dan ontvangen wij deze rechtstreeks van hen en hoeft u niet naar uw eigen tandarts.
  • Medische vragenlijst. Deze ontvangt u van ons en stuurt u ons ingevuld retour of vult u digitaal in.

Wij beoordelen de röntgenfoto’s
Vinden we iets dat nog extra aandacht nodig heeft? Dan bespreken we dit met u. Na behandeling door uw eigen tandarts, gaan we verder met het aanmeten van de MRA.

Intake afspraak

Tijdens de intake afspraak voert onze tandarts een aanvullend onderzoek uit. We maken een scan of afdrukken van uw gebit en registreren de stand van de onder- en de bovenkaak. Poets vóór de afspraak goed uw tanden.
We maken foto’s en de tandarts adviseert welk type beugel geschikt is voor u. Deze afspraak duurt ongeveer 40 minuten. 

Als alles in orde is, wordt uw MRA-beugel op maat gemaakt in het tandtechnisch laboratorium. Dit duurt ongeveer drie weken.

Plaatsing

Tijdens de tweede afspraak passen en plaatsen we de MRA-beugel. Bovendien bespreken we de prognose van het behandeleffect, de mogelijke bijwerkingen, het gebruik en de schoonmaakinstructies van de MRA-beugel. Wij stellen de verwijzer, huisarts en (eigen) tandarts op de hoogte dat we een beugel bij u hebben geplaatst, en welk type beugel we hebben aangemeten.

In het begin wordt de MRA-beugel zo ingesteld dat de onderkaak minimaal naar voren komt. Dit doen we zodat de kaakspieren en gewrichten kunnen wennen. We gaan uit van een gewenningsperiode van ongeveer 2-4 weken. Tijdens de daaropvolgende controle geven we uitleg over het stapsgewijs verstellen van de MRA-beugel. Vanaf dat moment gaan we samen op zoek naar de optimale instelling.

Controle afspraken & jaarlijkse controle

Tijdens de controle-afspraak controleren we het onderhoud, de pasvorm en de conditie van de MRA-beugel. We bespreken of de beugel werkt, of u last heeft van bijwerkingen en hoe trouw u bent aan de therapie. 

Soms is een nieuw slaaponderzoek nodig om te kijken of de MRA-beugel het verwachte effect heeft. Bij een AHI hoger dan 15 verwijzen wij u, na de optimalisatie van de beugel, altijd terug naar de voorschrijver voor een nieuw slaaponderzoek. Wij stellen uw verwijzer, huisarts en (eigen) tandarts op de hoogte dat de beugel is geoptimaliseerd.

Hierna komt u jaarlijks op controle. Deze jaarlijkse controles zijn belangrijk omdat we hierbij de stand van uw kaak monitoren.
Afhankelijk van de zorgverzekeraar heeft u iedere 3 tot 5 jaar recht op een nieuwe beugel. 

Responsive Image